Bezpieczeństwo żywności w standardach międzynarodowych

0
2413

Globalizacja i szybkie zmiany technologiczne wymuszają na jednostkach rządzących ustanowienie wspólnych norm, które dotyczą różnych gałęzi przemysłu. Bezpieczeństwo żywności jest jednym z najważniejszych aspektów, który pomaga chronić obywateli i ogranicza dostęp do produktów o niskiej jakości.

Zasady kontroli – jak dba się o bezpieczeństwo żywności? 

Starając się ustanowić, zaktualizować, wzmocnić lub w inny sposób zmienić systemy kontroli żywności, władze krajowe muszą wziąć pod uwagę szereg zasad i wartości, które leżą u podstaw działań związanych z bezpieczeństwem. Do analizowanych czynników zalicza się: 

  • zmniejszenie ryzyka poprzez zastosowanie procesów ochronnych w możliwie największym stopniu w całym łańcuchu produkcyjnym; 
  • ustanowienie procedur awaryjnych dotyczących postępowania ze szczególnymi zagrożeniami (np. proces wycofania produktów); 
  • opracowywanie opartych na nauce strategii kontroli żywności; 
  • ustalanie priorytetów w oparciu o analizę ryzyka i skuteczność w zarządzaniu ryzykiem; 
  • ustanowienie całościowych, zintegrowanych inicjatyw ukierunkowanych na ryzyko i jego wpływu na dobrobyt gospodarczy;  
  • uznanie, że bezpieczeństwo żywności jest powszechnie podzielaną odpowiedzialnością, która wymaga pozytywnych interakcji między wszystkimi zainteresowanymi stronami. 

Narzędzia wykorzystywane w bezpieczeństwie żywności  

Zmniejszenie ryzyka można najskuteczniej osiągnąć dzięki zasadzie zapobiegania w całym łańcuchu produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu. Aby osiągnąć maksymalną ochronę konsumenta, ważne jest, aby bezpieczeństwo żywności i jakość były fundamentalnym elementem w każdej firmie działającej w branży spożywczej. Wymaga to kompleksowego i zintegrowanego podejścia, w którym to zarówno producent, jak i przetwórca, przewoźnik, sprzedawca i konsument odgrywają kluczową rolę. 

Osoby, które są zainteresowane szkoleniem z zakresu prewencyjnych środków nadzoru w bezpieczeństwie żywności, więcej informacji znajdą na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/

Niemożliwe jest zapewnienie konsumentom odpowiedniej ochrony poprzez zwykłe pobieranie próbek i analizowanie produktu końcowego. Wprowadzenie prewencyjnych środków nadzoru na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji jest zatem niezbędne.. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here